Wanneer het leven zich in de winter terugtrekt in de wortels van de boom, is deze schraal, naakt, zonder kleur of geur, en niemand loopt er naartoe. Maar zodra het leven weer omhoogschiet, komen vogels zingen op de takken, staan allen in bewondering en komen zij onder de boom zitten. Het is goed bij deze les even stil te staan en erover te mediteren. Wanneer je ziet dat mensen meer en meer in hun wortels afdalen, dat wil zeggen de eerste plaats geven aan begeerte, passie en geneugten, zijn zij reeds op weg naar de winter, spiritueel gesproken. En naarmate zij minder mooi, stralend en levendig worden, begint hun omgeving zich van hen af te keren. Helaas zullen zijzelf de laatsten zijn om te begrijpen waarom.

Onthoud dit dus goed: zolang je met je energie alledaagse en egoïstische beslommeringen voedt, kun je alleen maar stagneren, want je komt terecht in de winter, met zijn duisternis, kou en het stilvallen van iedere beweging.

Zie ook ‘De Mysteriën van Jesod – grondslagen van het spirituele leven’, Verz. werk deel 7, hst. I.9 en ‘Spirituele alchemie – de zoektocht naar volmaaktheid’, Izvor 221, hst. 2.