Helderziendheid wordt algemeen in verband gebracht met het element water. In het Boek Genesis wordt gezegd dat God het water onder het uitspansel scheidde van het water erboven. Het water erboven stelt de kosmische bibliotheek voor, waarin de archieven van het universum worden bewaard. Deze bibliotheek noemt men in de esoterische traditie ‘de Akasha kroniek’ en zij bevat de indrukken, achtergelaten door alle schepselen sedert de oorsprong van de wereld en ook de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan.

Daarom werken sommige helderzienden met het water: zij concentreren zich boven een schaal met water en zo kunnen zij ‘zien’. Dat betekent niet dat zij werkelijk iets in het water zien, maar via het water verbinden zij zich met het water van boven, waarin de beelden drijven die zij willen kennen en die zij zo met hun geest kunnen opgevangen.

Zie ook ‘De onzichtbare wereld – helderziendheid, intuïtie en dromen’, Izvor 228, hst. 1-4 en ‘Het leven, meesterwerk van de geest’, Synopsis III, deel ll.4.