De sleutel, de sleutel bij uitstek, is altijd wakker te zijn... zelfs als je slaapt! Ja, wakker. Waarom staat er: ‘Waak en bid’? Zelfs spiritualisten hebben dit nog niet begrepen. Waarom waakzaam zijn? Het is toch veel aangenamer zich over te geven aan mentale en fysieke luiheid! Zo zie je waarom mensen niet vooruitgaan, ondanks het universum dat voor hen is uitgestald, ondanks de sterren en de zon, ondanks alle boeken en alle grote Meesters die er zijn om hen te onderrichten. Mensen slapen en doen niets anders dan slapen.                   

Wees voortaan dus waakzaam en zeg: ‘Ik moet oppassen dat ik mij niet overbelast. Of het nu gaat om voedsel, gedachten of gevoelens, ik moet de lichtste en stralendste elementen kiezen, om er mijn hersenen, mijn hart en mijn longen mee op te bouwen. Zo zal ik altijd actief zijn, zelfs tijdens mijn slaap.’ Ja, want er bestaan twee soorten slaap. Als men heeft geleerd waakzaam te zijn, blijft men wakker zelfs tijdens de slaap. Hoewel men ingeslapen is, hoort, begrijpt en handelt men aan de overzijde.

Zie ook ‘Meditatie – scheppend werken met de gedachte, de verbeelding, de natuur, het licht’, Stani reeks, nº 3, deel II, hst. 1 en 4